Οίνος γλυκύς φυσικός και οίνος φυσικώς γλυκύς

Πόσο διαφορετικοί είναι αυτοί οι δύο οίνοι μεταξύ τους;

Για να μπορεί στον οίνο να χρησιμοποιηθεί ο χαρακτηρισμός <<Οίνος γλυκύς φυσικός>> ή << οίνος φυσικώς γλυκύς>>  θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία από το σταφύλι, την οινοποίηση έως τα αναλυτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Και για στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ορισμένη μέγιστη απόδοση σταφυλιών (kg/στρέμμα) συγκεκριμένης ποικιλίας καθώς επίσης και οριοθετημένη ζώνη των περιοχών της αμπελοκαλλιέργειας. Επίσης για τη συγκομιδή υπάρχει ο ορισμός της ελάχιστης σακχαροπεριεκτικότητας των σταφυλιών, το όριο μπορεί να είναι διαφορετικό στη κάθε περίπτωση.

Μετά τη συγκομιδή τα σταφύλια που προορίζονται για οίνο γλυκής φυσικός, οινοποιούνται και κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης γίνεται προσθήκη αλκοόλης αμπελοοινικής προέλευσης αλκοολικού τίτλου τουλάχιστον 95%. Σε αυτή την περίπτωση τα σάκχαρα που περιέχει ο οίνος προέρχονται αποκλειστικά από τα σταφύλια, αντίθετα η αλκοόλη προέρχεται από την οινοποίηση των σταφυλιών και από την αλκοόλη αμπελοοινικής προέλευσης που έχει προστεθεί. Ο οίνος που προέρχεται από αυτή τη διαδικασία έχει ισορροπημένη οξύτητα και αναλογία αλκοόλης σακχάρων. Επίσης έχει διατηρήσει σε μεγάλο ποσοστό τον αρωματικό χαρακτήρα της ποικιλίας.

Για την παραγωγή οίνου φυσικώς γλυκής τα σταφύλια μετά τη συγκομιδή τους τοποθετούνται σε ειδικές κατασκευές και αφήνονται στον ήλιο ή υπό σκιάν προς μερική αφυδάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συμπύκνωση των σταφυλιών άρα και των χαρακτηριστικών τους όπως σάκχαρα, οξέα, αρωματικές ενώσεις κτλ. Στη συνέχεια γίνεται η οινοποίησή τους και τα σάκχαρα και η αλκοόλη του τελικού προϊόντος προέρχονται αποκλειστικά από τα σταφύλια που οινοποιήθηκαν. Ο οίνος που προέρχεται από αυτή τη διαδικασία έχει πλούσιο σώμα βελούδινη γεύση με πολύ καλή οξύτητα και δομή, αρωματικά είναι έντονο με αρκετά πολύπλοκο μπουκέτο.

 

Achaia Clauss 1861-2021, 160 Χρόνια Οίνο-Ποιεί.

Προμηθευτείτε τα κρασιά σας με αυθημερόν παράδοση στην περιοχή της Πάτρας, και 3-4 εργάσιμες ημέρες στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο eshop μας CAVACLAUSS.gr

Aποκλειστική σειρά Catro Clauss: