Το καλοκαίρι σε περιμένει!

 

Στις δεκαετίες που πέρασαν, όταν στο ελληνικό τραπέζι μεσουρανούσε η υπερήλιξ Δεμέστιχα, η Achaia Clauss έκανε διαφημιστικές καμπάνιες για το «κρασί των Ελλήνων».

Η Δεμέστιχα υπήρχε σαν εμφιαλωμένο κρασί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τουλάχιστον από το 1899, όπως  βρίσκουμε σε εξερχόμενη επιστολή προς Βομβάη με ημερομηνία 16/28 Σεπ 1899: «Η διαφορά οφείλεται στα σταφύλια».

Η Δεμέστιχα στις διαφημιστικές μακέτες που βρίσκουμε στο ιστορικό μας αρχείο, συνδέεται με την Ελλάδα, το ελληνικό καλοκαίρι, το ταβερνάκι με τις μπλε ψάθινες καρέκλες δίπλα στην θάλασσα, το ηλιοβασίλεμα, το ανοιχτό παράθυρο με θέα στο αιγαιοπελαγίτικο εκκλησάκι. Φέρνει μια αύρα καλοκαιριού, ενώνεται με την αλμύρα της θάλασσας και φέρνει στους τουρίστες τη γεύση του ελληνικού καλοκαιριού.

Οι μακέτες αυτές φυσικά δεν είναι κατασκευασμένες στον υπολογιστή αλλά με το χέρι. Οι ζωγραφιές είναι χειρόγραφες, πάνω τους έχει επικολληθεί το μότο της κάθε διαφήμισης και η λέξη Δεμέστιχα με τη διακριτή χαρακτηριστική πλάγια γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται και στην ετικέτα.

Στο Μηνιαίο Πληροφοριακό Δελτίο της Achaia Clauss τον Ιούλιο 1977, διαβάζουμε για τον ελληνικό τουρισμό:
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Τουρισμός είναι μια πολύ λεπτή επιχείρηση, ένας ευαίσθητος οικονομικός κλάδος που επηρεάζεται ακόμα και από τις πιο μικρές παρενέργειες, παραλήψεις (sic) ή ελλείψεις (…. ) Δίνουμε εξετάσεις και πρέπει να επιτύχουμε. Να είμαστε σωστοί, ευγενικοί, αληθινοί, ευπρεπείς, φίλοι του ξένου. (…) Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Το θαυμάσιο κλίμα, η γαλανή καθαρή θάλασσα, οι αρχαιότητες, η μαγεία των νησιών.»

Δίπλα από το κείμενο αυτό διαβάζουμε στην έντυπη διαφημιστική καταχώριση:
“DO IT GREEK
Greece is as close to your lips as a glass of Achaia-Clauss wine. For those special moments do it Greek, open a bottle of Santa Helena, dry white wine; Castel Danielis, a vintage red or Demestica red or white. They help make the occasion memorabale.

Achaia Clauss
The nectar of Greece”

Σε ελεύθερη μετάφραση:
«ΠΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Η Ελλάδα είναι τόσο κοντά στα χείλη σου όσο και ένα ποτήρι κρασί Achaia Clauss. Για αυτές τις ξεχωριστές στιγμές πάμε ελληνικά, άνοιξε ένα μπουκάλι Santa Helena, λευκό ξηρό κρασί, Castel Danielis, παλαιωμένο ερυθρό ή Δεμέστιχα ερυθρή ή λευκή. Κάνουν κάθε περίσταση αξιομνημόνευτη.

Achaia Clauss
Το νέκταρ της Ελλάδας»

Συνεχίζεται…

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube