Πληροφοριακόν Δελτίον - Χριστούγεννα 1981

Πληροφοριακόν Δελτίον - Χριστούγεννα 1981

Στα έτη 1964-1986 η Achaia Clauss είχε το δικό της “blog”, όπως θα λέγαμε με σημερινούς όρους. Εξέδιδε ένα περιοδικό μηνιαίο ή τριμηνιαίο, στο οποίο φιλοξενούνταν αφιερώματα σχετικά με την επικαιρότητα, την εποχή, τα οινολογικά νέα, τους θριάμβους, τις βραβεύσεις, αλλά και διηγήματα, άρθρα συνεργατών, θέματα γύρω από τις τέχνες και πνευματικά παιχνίδια. Το αρχείο των περιοδικών είναι για εμάς σήμερα ένα μακροβούτι σε μια άλλη εποχή και μας μεταφέρει πλούσια στοιχεία για τα ήθη, τα έθιμα και την κοινωνία τότε.

Αλλά και το εξώφυλλο του κάθε περιοδικού είναι από μόνο του ένα «Πληροφοριακόν Δελτίον», όπως ονομαζόταν μέχρι κάποια στιγμή το περιοδικό. Τον Δεκέμβριο του 1981 το εξώφυλλο είναι εορταστικό, απεικονίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με τα εδέσματα να συνοδεύονται από Chateau Clauss του 1973. Στην σελίδα 4 διαβάζουμε ένα αφιέρωμα θρησκευτικού περιεχομένου, με θέμα: «Γιατί ορίστηκαν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;», το οποίο υπογράφεται από τον Αμερικανό συγγραφέα Dan Thrapp.

«Τα Χριστούγεννα (είναι) μια  από τις μεγαλύτερες εορτές τού χριστιανικού ημερολογίου (…) αλλά  η ημερομηνία αυτή έχει επιλεγή αυθαίρετα.

(…) Tο  274 μ. Χ. o αυτοκράτωρ Αυρηλιανός διάλεξε την 25 Δεκεμβρίου, επειδή ακριβώς έρχεται αμέσως μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή την συντομότερη ημέρα του έτους, και από  εκεί και ύστερα το φως αρχίζει πάλι να  γίνεται ισχυρότερο και να πλημμυρίζει τον κόσμο για όλο και περισσότερες ώρες κάθε ημέρα.

(…) Άλλωστε, κανείς δεν ήξερε την πραγματική ημέρα της γεννήσεως του ᾿Ιησού, δεδομένου ότι ούτε η Γραφή ούτε άλλη σύγχρονή του πηγή παρέχει καμμιά ακριβή πληροφορία επ’ αυτού.

Έτσι, κάποια στιγμή μετά το  336 μ. Χ., η Εκκλησία της Ρώμης δέχθηκε την 25 Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της γεννήσεως του Χριστού (…)»

Αναζητώντας τις σύγχρονες απαντήσεις στο θέμα αυτό, διαβάζουμε πως πράγματι, στην αρχαία Ρώμη κατά την περίοδο του αυτοκράτορα Αυρήλιου, λατρευόταν ο Ήλιος, Sol Invictus («ο Αήττητος Ήλιος») στις 25 Δεκεμβρίου, δηλαδή την ημέρα του χειμερινού ηλιοστάσιου. Εκείνη την ημέρα ο Ήλιος έδιωχνε επιτέλους μακριά το σκοτάδι, όπως στην χριστιανική παράδοση πράττει ο Χριστός με την αγάπη.

Σταδιακά οι εορτασμοί προς τιμήν του Ήλιου και της γέννησης του Χριστού ενώθηκαν και μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα καθιερώθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως η ημέρα των Χριστουγέννων.

Το άρθρο περικλείει μια διαφήμιση της Μαυροδάφνης Πατρών:

«Το θείο κρασί. Χρησιμοποιείται στην Αγία Κοινωνία. Ευλογημένο του Θεού. Δυναμώνει. Ευφραίνει. Παγκόσμια Επιτυχία. Αρκεί να είναι γνήσιο της ΑΧΑΪΑ – CLAUSS.»

Η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο οινοποιείο ήταν πάντα ενδεδυμένη με χρώματα, ζεστασιά, γνώση και οικογενειακό κλίμα, όπως μας μεταφέρεται και από τα έντυπα της εποχής.

Συνεχίζεται…

 

Ακολουθήστε μας: 
facebook instagram twitter youtube